NEA σε τιτλους

6/ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ticker-posts

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π

 

Το πλαίσιο των προτεραιοτήτων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής για το επόμενο τετράμηνο, παρουσίασε κατά την εισήγησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και για την ετοιμότητα εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου.

Στις αλλαγές των πανελλαδικών εξετάσεων, αναφέρθηκε μετά την συνεδρίαση ο υπουργός Παιδείας Κώστας  Γαβρόγλου  τονίζοντας ότι «πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». 

Υπογράμμισε ακόμη πως «αυτή τη στιγμή με το υπάρχον σύστημα μόλις το 20% των μαθητών καταφέρνουν να περνούν στις 5 πρώτες σχολές της προτίμησης του, ενώ το 18% περνά με βαθμολογία κάτω από τη βάση». Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, «πρέπει να υπάρξει ένα εξεταστικό σύστημα, αξιόπιστο και παιδαγωγικού χαρακτήρα». Ο κ. Γαβρόγλου ευχήθηκε καλή επιτυχία στα παιδιά μας και να θυμούνται όσα έμαθαν στο σχολείο.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου της , το οποίο μάλιστα αποτελεί ουσιαστική ιδιοκτησία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου κατά την ενημέρωση που παρείχε υπογράμμισε πως το πολυνομοσχέδιο, το οποίο είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου, αποτελεί την πληρέστερη νομική κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Συμπληρωματικά, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που αφορούν σε σειρά επαγγελματιών. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία μέσα από ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. 

Συντονιστικό ρόλο σε αυτή την ουσιώδη μεταρρύθμιση αναλαμβάνει ο υπουργός Επικράτειας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το όποιο προωθεί, η αναπηρία λαμβάνει πλέον ευρύτερη διάσταση και πλέον αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό θέμα.

Το σχέδιο, σύμφωνα με  πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και διάταξη κατά την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης. 

Για έξι μήνες αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση αναλαμβάνει την υποχρέωση της αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία με όρους ισότητας. Μάλιστα όπως διευκρίνισε από την πλευρά της και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου η αναπηρία αντιμετωπίζεται σε τέσσερα σημεία φυσικό-αστικό-διοικητικό και ηλεκτρονικό περιβάλλον. 

Κάθε Υπουργείο εφεξής θα έχει την υποχρέωση να λαμβάνει υπ’ όψιν του τα νέα δεδομένα ώστε να εξασφαλίζετε η ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία. Τέλος σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η νοηματική γλώσσα αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους.

Απόστολος Χονδρόπουλος- Δημήτρης Κωστάκος -Ισίδωρος Ρούσσος

Πηγή: Αθήνα 9.84